Najaarssymposium 2018. Melkvet: Vet interessant! Met excursie naar de boterfabriek van Weerribben Zuivel
Programma najaarssymposium
09:45 – 10:10 Ontvangst met koffie en thee, Theater De Meenthe, Stationsplein 1, Steenwijk
10:10 – 10:15 Opening door dagvoorzitter
10:15 – 10:45 Melkvet: boterberg of gouden berg?
Dr. Frank Boerboom, Technical manager Butter& Milkpowder, FrieslandCampina
Boter is het zuivelproduct dat bij de consument zeer tegenstrijdige associaties oproept. Aan de ene kant is het een product dat enorm gewaardeerd word vanwege zijn natuurlijke karakter en zijn uitstekende smaak aan de andere kant wordt het gezien als ongezond met name door de het hoge aandeel verzadigd vet. De consument is wel bereid een veel hogere prijs voor boter te betalen dan voor margarine. In de laatste jaren zien we een duidelijk hogere vraag naar boter. Zonder te pretenderen de markt of de consument echt te begrijpen of te kunnen voorspellen zijn er wel relaties te leggen tussen trends, vraag en mondiale ontwikkelingen.
10:45 – 11:15 Vet lekker!
Dr. Els de Hoog, Sr. Project Manager Flavour & Texture, NIZO food research
We vinden melkvet lekker, maar waarom nu eigenlijk? In deze lezing worden verschillende aspecten van de perceptie besproken en gekoppeld aan specifieke eigenschappen van het melkvet, zoals het unieke flavour profiel. Vervolgens zal verder ingegaan worden op wat dit betekent voor producten waarin melkvet vervangen is of waarin de hoeveelheid van het vet substantieel verlaagd is. Enkele voorbeelden van dit soort producten zullen gegeven worden.
11:15 – 11:45 Koffie en thee
11:45 – 12:30 Melk(vet) en gezondheid, een epidemiologisch perspectief.
Dr. Sabita Soedamah-Muthu, Associate Professor Diabetes Epidemiology, Tilburg University
In deze lezing wordt een overzicht gegeven van studies die de relatie tussen melk(vet) en diabetes, hart-en vaatziekten en sterfte hebben onderzocht. Verschillende epidemiologische studies komen aan bod, met name meta-analyses met als focus binnen de melk: volle, halfvolle, en magere producten. Recente adviezen van de WHO over melkvet zijn interessant en een korte blik op het artikel in de Times over melkvet wordt gegeven.
12:30 – 13:30 Lunch
13:30 – 14:00 Algemene ledenvergadering
14:00 – 14:30 De rijkdom van boter(vet) gecreëerd door technologie
Dr. Marleen Vanrusselt, R&D director Corman (Titel(s))
Traditionele boter is een uniek en lekker product. Door gebruik te maken van specifieke technologieën kunnen de eigenschappen van de boter worden aangepast naar de behoefte van de gebruikers.
In de lezing wordt eerst een overzicht gegeven van de verschillende technologieën voor het produceren van boter en hun historiek. Vervolgens wordt ingezoomd op de unieke kwaliteit van melkvet en de mogelijkheden van fractionatietechnologieën. Tot slot worden een aantal toepassingen besproken waar de meerwaarde van de juiste boterkeuze geïllustreerd wordt.
14:30 – 15:00 Weerribben Zuivel (boterfabriek) - introductie bedrijf
Klaas de Lange, eigenaar Weerribben Zuivel
15:00 – 15:10 Afsluiten symposium en uitleg verdere programma
15:10 – 15:30 Reizen naar Weerribben Zuivel (boterfabriek), Koematen 8, Steenwijk
15:30 – 16:45 Koffie en thee bij ontvangst Weerribben Zuivel (boterfabriek)
Rondleiding
16:45 – 18:00 Borrel
Weerribben Zuivel
Evenement Eigenschappen
Datum | 8 november 2018 |
inschrijven kan tot | 29 oktober 2018 |
Prijs per persoon | Niet-leden € 65, Leden € 40, Studenten en gepensioneerd leden € 20. Ere-leden gratis. |
Locatie | Theater De Meenthe |