Leden login

De complexe wereld van gefermenteerde zuivel – Najaarssymposium 2017

Bij CSK Food Enrichment op bezoek
Omgeven door relevante relaties heeft CSK Food Enrichment haar R&D activiteiten kort geleden in het Gebouw Plus Ultra van de Wageningen Campus ondergebracht.
Met genoegen introduceerde Wilco Meijer – directeur R&D van CSK – dan ook de nieuwe onderzoekinvulling bij de deelnemers aan het najaarssymposium van het Genootschap op donderdag 2 november 2017.
CSK is in 1905 opgericht door 600 zuivelcoöperaties voor de productie van met name stremsel en kleurstoffen zoals bètacaroteen. In de jaren zestig volgden de kaascoatings en in de jaren zeventig werd daar de zuurselproductie aan toegevoegd.
Gedurende vele jaren werd er op het terrein van het NIZO in Ede (samen)gewerkt. Nu is de productie nagenoeg geheel in Leeuwarden geconcentreerd en het onderzoek dus naar Wageningen overgebracht.
CSK ziet zich als de leidende ingrediënten-leverancier voor de zuivelindustrie in Europa. Met een omzet van > € 62 miljoen en 200 FTE werknemers.
CSK heeft verkoopkantoren en voorraadbeheer in Polen, Frankrijk, Hongarije en de Verenigde Staten van Amerika.

Continue Reading

Na Kaas Komt Wei – Voorjaarssymposium 2017

HAS Hogeschool Den Bosch
marjoleinebarteksarntzVoorzitter Marjoleine Bartels- Arntz heette op donderdag 11 mei 2017 ruim zestig belangstellenden welkom aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch bij de HAS Hogeschool.
Cindy Hammink (docent zuiveltechnologie en recent aangetreden als bestuurslid) presenteerde dè hogeschool voor agro, food en groene ruimte in Zuid-Nederland. Het is een middelgrote hogeschool (ruim 300 studenten) met goede waardering, getuige de beste studies-certificering van Elsevier in 2016 en de tweede plaats in de Keuzegids HBO van 2017.
In de afgelopen tien jaar is de instroom van studenten gestegen van 400 per jaar naar ruim 1000. Waarvan dit jaar bij de Voedingsopleidingen 140 nieuwe studenten. Die Voedingsopleidingen bij de HAS Den Bosch bestaan uit resp. ‘Food Technology’, ‘Food Innovation’ en ‘International Food and Agribusiness’.De Voedingsmiddelentechnologie (FT) kent vier afstudeerrichtingen te weten: FT & Production, FT & Product, FT & Business en FT & Quality.
Het is een vierjarige opleiding met veel praktijktijd. In het derde jaar is er zelfs een verplichte buitenlandstage opgenomen.
   De zuivel komt specifiek terug bij FT &   Product.IMG 5903   Cindy warmt de deelnemers alvast op voor de rondleiding waar een viertal aspecten van
   HAS Hogeschool nader belicht zullen worden.
   Dat  zijn: Technologiehal, Consumerlab, Kas en De presentatie van Weidrank
   door Anne vd Wijst – student Food Innovation.

Continue Reading

Ingrediënten in kaas en kaas als ingrediënt – Najaarssymposium 2016

Verslag: Willem van Middendorp

Te gast bij DOC Kaas Hoogeveen

Voorzitter Marjoleine Bartels heet op donderdag 3 november 2016 ruim tachtig belangstellenden welkom in de ontvangstruimte van DOC Kaas te Hoogeveen.
Alex Hoekstra, manager Kwaliteit en Technologie verzorgt een introductie op het bedrijf.
Hij herinnert eraan, dat het Genootschap het bedrijf al eerder (maart 2005) heeft bezocht. Sindsdien is er fors uitgebreid en bijgebouwd op het Dairy Park in Hoogeveen, zo kan hij melden.
Sinds de fusie van de coöperatie DOC met het Duitse DMK behoort het bedrijf tot de zuivelreuzen met in Nederland ruim 1000 melkleveranciers en in Duitsland 8300. Totaal omzet jaarlijks € 5 miljard, waar ruim 1 miljard kg boerenmelk mee wordt verwerkt . Alleen al aan kaas wordt 400.000 ton per jaar geproduceerd.
Dat zijn vierkante en ronde kazen, folie- en natuurlijk gerijpt plus een variëteit aan types en specialiteiten.
Voor de weiverwerking wordt in Hoogeveen samengewerkt met de particuliere zuivelonderneming Volac in DVNutrtion vof, oftewel kortweg DVN. Met als producten het weieiwit poeder: Volactive en de weipermeaten: Volactose, Lactoflo en Lactofeed.

Continue Reading

Zuivel is Topsport - Voorjaarssymposium 2016

Verslag: Willem van Middendorp

 

Sportcentrum Papendal: Zuivel is Topsport

In de voortreffelijke ambiance van Papendal heette dagvoorzitter annex bestuursvoorzitter Marjoleine Bartels-Arntz op donderdag 7 april 2016 ca. 70 deelnemers van harte welkom.

Programmamanager Sport en Voeding van Papendal Jeroen Wouters fungeerde als gastheer van de dag. Hij liet zien dat Papendal een centrale rol speelt in de Topsport. Achtereenvolgens kwamen de start van ‘Giro d’Italia’ met drie etappes in Gelderland (begin mei 2016) - waar Papendal ‘official side event partner is’- en de ‘Road to Rio’ naar de Olympische Spelen (augustus 2016) aan de orde.

Papendal heeft veel accommodaties voor de topsporters. Zo is er de Arnhemhal met Sprintcockpit en het Team NL Innovationcenter. Zo’n driehonderd sporters wonen en werken op Papendal.

Continue Reading

Zuivel van de toekomst: optimaal en duurzaam – Najaarssymposium 2015

Verslag: Willem van Middendorp

 

 

In huis bij MBO Lifesciences Leeuwarden

In de collegezaal van VHL en MBO Lifesciences gezamenlijk werd op donderdag 15 oktober 2015 een vijftigtal deelnemers welkom geheten. Dagvoorzitter annex bestuursvoorzitter Marjoleine Bartels-Arntz verheugde zich erover, dat zo’n plezierig aantal de weg naar Leeuwarden gevonden had.

De gastheer van de dag Peet Ferwerda (directeur van MBO Life Sciences) introduceerde met groot enthousiasme zijn opleidingen. MBO Lifesciences is voortgekomen uit AOC Nordwincollege (vh Sûvelskoalle - Bolsward) en het ROC Frieslandcollege (vh de laboratoriumopleiding). De opleidingen kunnen worden gekenschetst met de woorden: food - laboratorium – milieu – procestechniek – water.

De BOL(dagschool)-instroom is gegroeid van 70 studenten in 2011 naar 180 in 2015. In totaal kent de opleiding nu 472 BOL -lers. Daarnaast is er het BBL met 198 cursisten. De BBL begint wat te verschuiven naar maatwerk-trajecten binnen de bedrijven.

Samenwerking is er met het HBO LS&T (NHL en VHL) in ondermeer de Dutch Dairy Chain, de Watercampus en Zuivelopleidingen Nederland en ook nog in CIV Food Noord en CIV Water (CIV staat voor Centrum voor Innovatief Vakmanschap).

Afrondend zag Dhr. Ferwerda ook nog de kans schoon om in dit gremium een oproep te doen voor Levensmiddelentechnologiedocenten. Daar is grote behoefte aan, zo gaf hij aan. De vergadering reageerde alert. Prompt werd hem - vanuit Wageningen – een aanbod voor nader contact gedaan.

Meer informatie over de opleidingen: www.mbolifesciences.nl

Continue Reading

Secretariaat

Natalie Hotrum

NIZO food research BV
Postbus 20
6710 BA Ede

 

e: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Redactie

Willem van Middendorp


e: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lidmaatschap

Voor slechts 20 euro per jaar bent u lid van Het Genootschap.

  • Toegang tot het besloten gedeelte van de website;
  • Deelname aan symposia tegen gereduceerd tarief;
  • Ontvangen van onze periodieke nieuwsbrief.

Interesse? Meld u aan bij de secretaris!