menu
  • Home
  • Het genootschap
  • Symposia
  • P. Walstra prijs
  • Nieuwsbrief
  • Contact
  • Leden login

Realisatie: FrissIT

Breadcrumbs

  • U bevindt zich hier:  
  • Home
  • Symposia
  • Aankondigingen
  • Najaarssymposium 2018. Melkvet: Vet interessant! Met excursie naar de boterfabriek van Weerribben Zuivel
  • Presentaties
  • Verslagen
  • Aankondigingen

Najaarssymposium 2018. Melkvet: Vet interessant! Met excursie naar de boterfabriek van Weerribben Zuivel

Tweet

 

Programma najaarssymposium

 

09:45 – 10:10 Ontvangst met koffie en thee, Theater De Meenthe, Stationsplein 1, Steenwijk

10:10 – 10:15 Opening door dagvoorzitter

10:15 – 10:45 Melkvet: boterberg of gouden berg?
Dr. Frank Boerboom, Technical manager Butter& Milkpowder, FrieslandCampina

Boter is het zuivelproduct dat bij de consument zeer tegenstrijdige associaties oproept. Aan de ene kant is het een product dat enorm gewaardeerd word vanwege zijn natuurlijke karakter en zijn uitstekende smaak aan de andere kant wordt het gezien als ongezond met name door de het hoge aandeel verzadigd vet. De consument is wel bereid een veel hogere prijs voor boter te betalen dan voor margarine. In de laatste jaren zien we een duidelijk hogere vraag naar boter. Zonder te pretenderen de markt of de consument echt te begrijpen of te kunnen voorspellen zijn er wel relaties te leggen tussen trends, vraag en mondiale ontwikkelingen.

10:45 – 11:15 Vet lekker!
Dr. Els de Hoog, Sr. Project Manager Flavour & Texture, NIZO food research

We vinden melkvet lekker, maar waarom nu eigenlijk? In deze lezing worden verschillende aspecten van de perceptie besproken en gekoppeld aan specifieke eigenschappen van het melkvet, zoals het unieke flavour profiel. Vervolgens zal verder ingegaan worden op wat dit betekent voor producten waarin melkvet vervangen is of waarin de hoeveelheid van het vet substantieel verlaagd is. Enkele voorbeelden van dit soort producten zullen gegeven worden.

 

11:15 – 11:45 Koffie en thee

11:45 – 12:30 Melk(vet) en gezondheid, een epidemiologisch perspectief.
Dr. Sabita Soedamah-Muthu, Associate Professor Diabetes Epidemiology, Tilburg University

In deze lezing wordt een overzicht gegeven van studies die de relatie tussen melk(vet) en diabetes, hart-en vaatziekten en sterfte hebben onderzocht. Verschillende epidemiologische studies komen aan bod, met name meta-analyses met als focus binnen de melk: volle, halfvolle, en magere producten. Recente adviezen van de WHO over melkvet zijn interessant en een korte blik op het artikel in de Times over melkvet wordt gegeven.

12:30 – 13:30 Lunch

13:30 – 14:00 Algemene ledenvergadering

14:00 – 14:30 De rijkdom van boter(vet) gecreëerd door technologie
Dr. Marleen Vanrusselt, R&D director Corman (Titel(s))

Traditionele boter is een uniek en lekker product. Door gebruik te maken van specifieke technologieën  kunnen de eigenschappen van de boter worden aangepast naar de behoefte van de gebruikers.
In de lezing wordt eerst een overzicht gegeven van de verschillende technologieën voor het produceren van boter en hun historiek. Vervolgens wordt ingezoomd op de unieke kwaliteit van melkvet en de mogelijkheden van fractionatietechnologieën. Tot slot worden een aantal toepassingen besproken waar de meerwaarde van de juiste boterkeuze geïllustreerd wordt.

 

14:30 – 15:00 Weerribben Zuivel (boterfabriek) - introductie bedrijf
Klaas de Lange, eigenaar Weerribben Zuivel

15:00 – 15:10 Afsluiten symposium en uitleg verdere programma

15:10 – 15:30 Reizen naar Weerribben Zuivel (boterfabriek), Koematen 8, Steenwijk

15:30 – 16:45 Koffie en thee bij ontvangst Weerribben Zuivel (boterfabriek)
Rondleiding

16:45 – 18:00 Borrel
Weerribben Zuivel

 

Evenement Eigenschappen

Datum 8 november 2018
inschrijven kan tot 29 oktober 2018
Prijs per persoon Niet-leden € 65, Leden € 40, Studenten en gepensioneerd leden € 20. Ere-leden gratis.
Locatie Theater De Meenthe
Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Secretariaat

Rianne Ruijschop
NIZO food research BV
Postbus 20
6710 BA Ede

 

 

 

e:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Redactie

Vacant

 


 

 

 

e: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lidmaatschap

Voor slechts 20 euro per jaar bent u lid van Het Genootschap.

  • Toegang tot het besloten gedeelte van de website;
  • Deelname aan symposia tegen gereduceerd tarief;
  • Ontvangen van onze periodieke nieuwsbrief.

Interesse? Meld u via e-mail aan bij de secretaris!

  • Home
  • Het genootschap
  • Symposia
  • P. Walstra prijs
  • Nieuwsbrief
  • Contact
  • Leden login

Realisatie: FrissIT

Back to top