Skip to main content

Zuiveleiwitten: nieuwe kennis, nieuwe mogelijkheden

Online symposium 

Op 8 oktober 2020 vindt het najaarssymposium van het Genootschap ter bevordering van Melkkunde plaats. Nu we maar beperkt bij elkaar mogen komen vanwege Covid-19 heeft het symposium een andere vorm dan u gewend bent, namelijk digitaal. Het symposium bestaat uit een afwisselend programma van korte presentaties. Voorafgaand aan het symposium zijn de uitgebreidere presentaties beschikbaar over de verschillende onderwerpen. De rode draad van het symposium is het onderwerp zuiveleiwitten.

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van onze voeding, maar ook van ons lichaam. Er is al decennia lang onderzoek gedaan naar zuiveleiwitten. Velen zullen zich het caseïnemodel van Pieter Walstra nog herinneren, maar het onderzoek staat niet stil en inmiddels is ontzettend veel meer kennis vergaard. Tijdens dit symposium krijgt u een kijkje in de wetenschappelijke reis die we hebben doorgemaakt met betrekking tot zuiveleiwitten, zowel caseïnes, wei-eiwitten als de eiwitten die in kleinere hoeveelheden voorkomen komen aan bod. Waarom is het nuttig om onderzoek te doen naar eiwitten? Hoe kunnen we de kennis toepassen in de levensmiddelenindustrie? En wat zijn de vraagstukken waar de wetenschap zich op dit moment en in de toekomst over zal buigen?

 

 

Programma:

13:30 – 14:15

Algemene Ledenvergadering

14:30 – 14:40

Opening symposium

14:40 – 14:50

Uitreiking Pieter Walstra Prijs

14:50 – 15:10

Pitch presentaties:

Wetenschappelijk onderzoek aan zuiveleiwitten: verleden, heden en toekomst
Prof. dr. ir. Thom Huppertz, WUR

Translating scientific knowledge on dairy proteins into process and product development
Dr. Carsten Ersch, FrieslandCampina

Functional consequences of interactions between starter cultures and milk proteins
Dr. Herwig Bachmann, NIZO

Caseins in high protein compact drinks for Medical Nutrition
Dr. Hilde Ruis, Danone

Het effect van processing op de immunologische eigenschappen van melkeiwit
Dr. ir. Kasper Hettinga, WUR


15:10 – 15:45

Panel discussie – Onderzoek naar (zuivel) eiwitten: nieuwe uitdagingen
Sprekers reageren op stellingen en vragen .

15:45 – 15:50

Afsluiting

 

 

Presentatie 1:

Wetenschappelijk onderzoek aan zuiveleiwitten: verleden, heden en toekomst
Prof. dr. ir. Thom Huppertz, WUR

Thom Huppertz is Professor bij Wageningen University and Research.
Samenvatting: Sinds het eerste onderzoek aan melkeiwitten in de 19e eeuw hebben de gevonden inzichten in samenstelling, structuur en interacties hiervan de basis gevormd voor een solide basis voor innovaties in de zuivelsector. Cruciaal hierin waren onder meer het onderscheiden van verschillende typen eiwitten en de ontdekkingen en opheldering van caseine micellen in melk. De combinatie van ontwikkeling van nieuwe experimentele technieken en denkkracht van wetenschappers in het veld zal blijven leiden tot verdere inzichten in melkeiwitten. In deze presentatie zal een beeld worden geschetst van de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen anderhalve eeuw en de toepassing ervan.

 

Presentatie 2:

Translating scientific knowledge on dairy proteins into process and product development
Dr. Carsten Ersch, FrieslandCampina

Dr. Carsten Ersch is research scientist bij FrieslandCampina.
Summary: FrieslandCampina dedicates many resources to research on dairy proteins to address technological and application challenges in a wide range of dairy products. Carsten will share insights on knowledge gained and currently successfully used for various product developments or improvements.

 

Presentatie 3

Functional consequences of interactions between starter cultures and milk proteins
Dr. Herwig Bachmann, NIZO

Dr. Herwig Bachmann is Expertise Group Leader Fermentation at NIZO.
Summary: The surface properties of dairy starter cultures are thought to play a role in interactions of the microbe with the dairy matrix. Here we investigated the biodiversity of cell surface hydrophobicity, surface charge and milk protein binding of lactococci. We found that surface properties show big variations between individual strains and that the binding of milk proteins specifically evolved in strains isolated from a dairy environment. Subsequently we investigated to which extent the alteration of surface properties influences the starter functionality during fermentation. The results show that by targeted cell surface changes the viscosity and hardness of fermented milk can be altered and the retention of cells in cheese curd can be increased. Together this demonstrates the potential of microbe-matrix interactions to tailor starter functionality.

 

Presentatie 4:

Caseins in high protein compact drinks for Medical Nutrition
Dr. Hilde Ruis, Danone

Dr. Hilde Ruis is Senior Team Leader Protein-Mineral Specialized Nutrition bij Danone
Samenvatting: Producten die als Medische Voeding ontwikkeld worden moeten aan strikte eisen voldoen. Niet alleen qua veiligheid en nutritionele behoeften van de patiënt, maar ook wat betreft product acceptatie. Uitdagingen zijn er om zoveel mogelijk voedingsstoffen, waaronder voldoende hoogwaardige eiwitten in een zo klein mogelijk, doch goed drinkbaar en smakelijk product aan te bieden. Om deze producten te ontwikkelen, dan wel verder te optimaliseren, wordt de meest recente kennis over caseïnes/zuiveleiwitten toegepast.

 

Presentatie 5

Het effect van processing op de immunologische eigenschappen van melkeiwit
Dr. ir. Kasper Hettinga, WUR

Dr. ir. Kasper Hettinga is Universitair hoofddocent Zuivelkunde bij Wageningen University and Research.
Samenvatting: Melk bevat een breed scala aan eiwitten die een rol spelen bij de immunologische ontwikkeling. Enerzijds gaat dit om eiwitten op lage concentratie die o.a. beschermen tegen pathogenen of het ontstaan van allergie. Anderzijds gaat het om eiwitten die als gevolg van de zuivelbereiding zodanig veranderd zijn dat het lichaam er anders op reageert. In deze lezing zal vanuit beide perspectieven gekeken worden naar de rol van melkeiwit bij de gezonde ontwikkeling van jonge kinderen.

 

Ter info: Presentaties 2 en 3 zullen in het Engels worden gegeven, de andere presentaties worden gegeven in het Nederlands met Engelstalige slides.

Evenement Eigenschappen

Datum 8 oktober 2020
Einddatum 8 oktober 2020
Prijs per persoon gratis
Locatie Online

Wij accepteren geen inschrijvingen meer