Voorjaarssymposium 2021 - Hybride producten: best of both worlds?
Hybride zuivelproducten: best of both worlds?
Online symposium
Op 15 april 2021 vindt het voorjaarssymposium van het Genootschap ter bevordering van Melkkunde plaats. Net als afgelopen oktober zal dit symposium digitaal zijn. Tijdens het symposium nemen we een kijkje in de wereld van de hybrideproducten: producten die we kennen als zuivelproduct, maar waar naast zuivel ook plantaardige ingrediënten in verwerkt zijn. Van zowel melkpoeders als smeerbare zuivel kennen we hybridevormen, maar ook van kaas zijn hybriden ontwikkeld. Waarom worden deze producten gemaakt? En hoe zijn ze samengesteld? Ook zal tijdens dit symposium gesproken worden over de processing van hybride producten, en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Het symposium bestaat uit drie lezingen. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen aan de sprekers.
Met deze link kunt u aansluiten bij het symposium:
https://zoom.us/j/92381320182?pwd=K0N0TlkyVnh1ZzBFbWdRK0YxSk51Zz09
Programma
13:30 – 14:00
Algemene Ledenvergadering
14:15 – 14:20
Opening symposium
14:20 – 14:40
Hybride kaas ‘kees’
Marc van Wanroij, Keesmakers
14:40 – 15:10
Milk fat and vegetable fat in infant nutrition
Anouk Feitsma, FrieslandCampina
15.10 – 15.30
Food processing van hybride producten
Kevin de Leeuw, Hogeschool van Hall Larenstein
15:30 – 15:45
Afsluiting
15.45 - 16.30
Digitale borrel onder het genot van een (hybride?) drankje
Presentatie 1: Hybride kaas ‘kees’ - Marc van Wanroij, Keesmakers
Marc van Wanroij is oprichter van Keesmakers.
Samenvatting: Ik heb Keesmakers opgericht voor de kaasliefhebber met een dieet uitdaging. Deze groep mensen let op de inname van zout en type vetten, zoals onverzadigde vetten. Het is belangrijk dat het alternatieve product ook lekker is. In het verleden hebben we al verschillende hybride kaas producten gezien. We kennen ook al volledig plantaardige kaasalternatieven, bijvoorbeeld voor op de pizza. Nu zien we steeds meer volledig plantaardige kaas alternatieven in de schappen van de supermarkt liggen voor Vegan consumenten. Welke kant gaat het op?
Presentatie 2: Best of both worlds: milk fat and vegetable fat in infant nutrition - Anouk Feitsma, FrieslandCampina
Anouk Feitsma is Research Specialist Expert team Nutrition, FrieslandCampina
Samenvatting: als baby’s geen of niet voldoende borstvoeding krijgen is infant milk formula de enige veilige alternatieve optie. Infant milk formula bevat ongeveer 3.5% vet. Door een juiste combinatie van melkvet en plantaardige oliën kan de baby worden voorzien in zijn behoefte aan essentiële vetzuren en energie. Deze combinatie blijkt tevens te resulteren in een vetzuursamenstelling die bijdraagt een geringere vorming van vetzuurzepen en daarmee een zachtere ontlasting.
Presentatie 3: Food processing van hybride producten - Kevin de Leeuw, Hogeschool van Hall Larenstein
Kevin de Leeuw, zuivelprocestechnoloog bij Van Hall Larenstein en beheerder Food Application Centre for Technology
Samenvatting: melkvet en -eiwit zijn twee belangrijke componenten in een zuivelproduct, zowel op het gebied van smaak als op technologisch vlak. Steeds vaker zien we producten op de markt verschijnen die één of beide van deze dierlijke componenten vervangt door plantaardige melkvet- of eiwitvervangers, met een ander smaakprofiel en andere technologische eigenschappen. Deze technologische eigenschappen hebben invloed op de processing van deze hybride zuivelproducten. In deze lezing wordt ingegaan op vragen als: Welke uitdagingen komt men zoal tegen bij het verwerken van deze plantaardige componenten in zuivelproducten? En welke ontwikkelingen zijn er om deze technologische uitdagingen te overkomen?
Evenement Eigenschappen
Datum | 15 april 2021 |
Einddatum | 15 april 2021 |
Prijs per persoon | Gratis |
Locatie | Online |