Zuivel in een nieuw jasje - Alternatieve ingrediënten voor zuivelproducten - Voorjaarssymposium 2024
Met trots nodigen we u uit voor het voorjaarssymposium van het Genootschap ter Bevordering van Melkkunde op donderdag 11 april 2024 bij de HAS green academy in Den Bosch:
Zuivel in een nieuw jasje? – alternatieve ingrediënten voor zuivelproducten
Hoe kunnen micro-organismen ingezet worden om (melk)eiwitten te maken? Wat voor ontwikkelingen zijn er op dit gebied?
Het symposium vindt plaats bij: HAS green academy aan de Onderwijsboulevard 221, 5223 DE 's-Hertogenbosch.
Programma
Het detail programma ziet er als volgt uit:
11:30 – 12:00 Inloop met koffie en thee
12.00 Lunch
13.00 Start symposium
15.30 Uitreiking Pieter Walstra prijs
17.30 Einde symposium
Voor meer informatie en aanmelden ga naar www.genootschapmelkkunde.nl
De kosten van het symposium (incl. koffie en thee en lunch) bedragen €55 voor leden, €80 voor niet leden, €20,- voor studenten en ereleden zijn gratis.
Bent u nog geen lid? Meldt u zich eerst hier aan als lid! Daarna kunt u zich als lid registreren voor het symposium.
Presentatie 1: Towards animal-free dairy products: application-driven protein extraction and structuring (EN)
Julia Keppler – Food Process Engineering, Wageningen University
Julia Keppler is (co-)author of over 83 peer-reviewed scientific articles and holder of various patents. She received her PhD from Kiel University (Germany) in 2014 and her Habilitation in food technology in 2021. She was junior research group leader at Kiel University since 2016 and visiting postdoc at INRA (France). Since 2019 she is leading the Protein Functionalization group in the Laboratory of Food Processing Engineering at Wageningen University
Samenvatting: Dr. Keppler explores (novel) protein sources as functional ingredients for meat and dairy alternatives, including plant-based, single-cell proteins and proteins from precision fermentation. Among others, she is leading various projects related to the extraction and functionality of milk proteins from precision fermentation.
Presentatie 2: Productie van voedingsingrediënten middels precisiefermentatie (NL)
Bas Kuipers - FrieslandCampina
Bas Kuipers is sinds 2007 werkzaam binnen R&D bij FrieslandCampina Ingredients op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe ingrediënten voor toepassingen in o.a. babyvoeding. In het begin van zijn carrière bij FrieslandCampina waren zijn werkzaamheden gericht op eiwit hydrolysaten en galacto-oligosachariden (GOS). De laatste 5 jaar ligt zijn focus vooral op de ontwikkeling van humane-melk-oligosachariden (HMO’s) gemaakt middels precisiefermentatie.
Samenvatting: De huidige ontwikkelingen op het gebied van ingrediënten voor kindervoeding richten zich onder meer op oligosachariden uit moedermelk en eiwitten. Moedermelk bevat veel specifieke ingrediënten die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van het immuunsysteem, de ontwikkeling van de microbiota en andere gezondheidsfuncties bij een pasgeborene. Tegenwoordig kan precisiefermentatie een grote rol spelen bij het produceren van ingrediënten die specifiek zijn voor moedermelk en niet, of slechts beperkt, aanwezig zijn in koemelk. Tijdens deze presentatie zal meer inzicht worden gegeven hoe precisiefermentatie een rol speelt in de ontwikkeling van humane-melk-oligosachariden en eiwitten voor toepassing in voedingsmiddeling.
Presentatie 3: The amazing world of mycoproteins – from discovery to application (NL)
Wilco C. Meijer - Marlow Ingredients
Wilco Meijer is Head of R&D Marlow Ingredients, a major producer of mycoprotein. Before joining Marlow, he was R&D Director Dairy Cultures at DSM and (former) CSK. Wilco earned a PhD from Wageningen University with research on fermentation, lactic acid bacteria, regulation of proteolytic and peptidolytic enzymes, and the role of these processes for flavour development in half-hard type cheeses.
Quorn Foods, Bronland 12A, 6708 WH Wageningen, The Netherlands
Samenvatting: The journey of Marlow Foods started in the 1960s. Conventional farming couldn’t keep up with the demand for protein. That was the driver for a mission to find a new, sustainable source for protein. After screening over 3,000 soil samples from around the world, a microorganism was found in the fungi family called Fusarium venenatum. This story describes Quorn's developments to produce this strain at scale and how Quorn has given the mycoprotein value in the meat alternative sector. It will also outline the ambitions of the new business unit Marlow Ingredients in food and in particular the potential of mycoprotein in the dairy sector.
Evenement Eigenschappen
Datum | 11 april 2024 |
Einddatum | 11 april 2024 |
inschrijven kan tot | 2 april 2024 |
Max. deelnemers | 91 |
Prijs per persoon | €55 voor leden, €80 voor niet-leden, €20 voor studenten, ere-leden gratis. |
Locatie | HAS green academy |